Gooise Pluimvee- en kleindierenfokkers Vereniging

  • mei '15 19 15:28

    Dierenshow Petersborough een bezoek waard

    Geschreven door : Harmen Kraai - reactie(s) : 0

Dierenshow Petersborough, een bezoek waard.

Door Harmen Kraai

 

Wat is er mooier dan het bezoeken van een tentoonstelling, in alle vroegte vertrekken en onderweg genieten van al die felle herfstkleuren? Misschien het rennen van een Marathon in een persoonlijk record? Mijn stoere hardloopverhalen zal ik bewaren voor een ander blad.

Deze show was langer rijden dan normaal en een oversteek met de boot over Het Kanaal. Ik zond zelf geen dieren in, maar had toch wat in de achterbak om de aandacht mee te trekken.

 

Petersborough, Engeland, ongeveer drie uur rijden ten noorden van Londen was de bestemming. Een grote show die ik tien jaar geleden voor het laatst bezocht. Het is qua omvang en opzet redelijk te vergelijken met een show in Nederland zoals de Championshow in Nieuwegein. En dan bedoel ik eigenlijk alleen de dieren die wij hier ook gezamenlijk tentoonstellen. Kippen, cavia’s, konijnen, duiven etc. In Engeland wordt veel meer gecombineerd op veel grotere schaal en dat maakt het erg aantrekkelijk. Naast genoemde diergroepen is er ook een keuring van zeldzame rassen oa. geiten, schapen, varkens, een tentoonstelling van oude landbouwmachines, historische trekpaarden etc. Er is zoveel te zien dat je soms niet helemaal meer weet waar je kijken moet. Het hele gebeuren is deels in hallen en een deel in schuren en op een groot open terrein. Maar laat ik het beknopt houden en beginnen bij de eerste diergroep van binnenkomst, duiven. Altijd mooi om te zien, al die vormen en kleuren wat had Charles Darwin hier graag rondgelopen. Een fantastische groep rassen bij elkaar. Ik weet niet veel van duiven maar er zaten aardig wat rassen die ik me niet herinner eerder gezien te hebben. De kwaliteit van de dieren vond ik over het geheel erg goed.

Tegenover de duiven direct mijn lieveling, zonder veren. De Giant Vegetables! Oftewel een ieder die een grote en vooral zware pompoen /prei /wortel/pastinaak of courgette kan kweken mag inzenden. En vandaar dat ik al een dag eerder kort aanwezig was om dat blok uit de kofferbak te krijgen. Twee jongens die helpen met een vorkheftruck, hup, op een pallet naar de weegschaal…..

Dan maar weer naar de dieren omdat de keurmeesters voorlopig nog bezig zijn met het meten, wegen, classificeren van hele lange pastinaken en andere groenten.

Konijnen, veel rassen, mooie dieren maar erg knullig van opzet. De kooien op oud en versleten. Ieder konijn achter een schotje waardoor je niet die eindeloos mooi gevulde gangen ziet zoals wij hier kennen. Bij het begin van iedere gang hangt een handgeschreven papiertje met de rassen. Veel eigenaren hebben een hangslotje op de kooi en overal bordjes, FED BY OWNER, oftewel men voert de beesten liever zelf. Ook ligt er een keur aan plastic speeltjes in de hokken, balletjes, spiegeltjes etc. Of ze dat nodig hebben vraag ik me af want konijnen waren ook gelukkig voor het plastic-tijdperk.

Wel mooi vond ik alle winnaars bij elkaar in een Kampioens Opstelling. En ook het uiteindelijk kiezen van de winnaar is een heus spektakel met veel publiek rond een podium en de premium A-keurmeester in mooie lange witte jassen vol insignes, radio en TV erbij.  Goed gedaan!

Tijd voor Fish en Chips! Slappe friet met azijn er over en in krant gerolde opgebakken vis maar echt een plezier om te eten na zo’n lange rit. Door naar het kleinvee. In Engeland zijn de dieren die binnen worden gehouden heel strikt gescheiden van de buitendieren. Kippen staan daar gelijk aan vee als koeien, geiten, varkens etc en daarom staan de kippen ook in hele donkere schuren en loopt er af en toe een geit tussen de kooien door op weg naar de keuring. Veel rassen met vaak maar een enkel dier. Vier van dit, drie van dat, en dan in eens een Engels ras, Sebrights, honderden, of een mooie Engelse Vechter. Zeker tweederde van de kippen is bestemd voor de handel. Heel veel particulieren die hier goed kunnen kiezen en een koppel kippen mee naar huis nemen. Een prima plek om dieren aan te schaffen je praat met de fokker hebt ruim keus uit eerste klas dieren.

Net als bij de konijnen ook bij de kippen de prijswinners mooi bij elkaar en omdat er veel klassen zijn soms wel drie of vier rozetten op de kooi gestoken waardoor je het dier zelf amper kunt zien. Vlak er achter de eindkeuring van de varkens en geitjes waar ook wat Nederlanders aan mee doen, en dieren uitwisselen met Engelse collega fokkers.

            Buiten op het open terrein veel grote stands met buitenkleding, rasinformatie en alles wat met het houden van dieren te maken heeft. Ook is er een ring waar drijfhonden loopeenden door tunnels en waterbakken moet jagen. Erg knap om te zien! Het hele buitenprogramma is ingekort door het noodweer van de laatste dagen. Een groot deel van het terrein staat onder water door de storm wind regen komen de bezoekers niet naar buiten. Maar binnen ook veel vermaak, stands met allerlei eten van Engelse Christmaspudding tot  handgemaakte jams van uitzonderlijk goede kwaliteit.

Helaas, de tijd dringt, de boot terug naar Duinkerken moet ik halen en de hekken gaan net los om al die mooie reuzengroenten van dichtbij te bekijken. Mijn pompoen blijkt 65 kilo te wegen! De vierde plaats helaas, de winnaar met 73 kilo is inderdaad veel mooier, gekleurder en beter van vorm.

 

Countryshow Petersborough wordt jaarlijks gehouden in het tweede weekeind van oktober. Voor meer informatie zie website http://www.peterborougharena.com. Vanuit midden Nederland is het ongeveer 4 uur rijden naar de haven Duinkerken. Een uur op de boot naar en dan 4 uur naar de show.