Goed nadenken over de keuze van dieren is de basis voor uw liefhebberij. Een geheel vrije keuze hebt u niet, omdat de mogelijkheden in of om uw huis invloed hebben op uw keuze.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig eenden te kiezen, als u geen ruimte heeft voor een grote vijver met doorstromend water. U kiest ook niet voor grote kippen, als u alleen maar een balkon hebt. Onze rijkdom aan kleindieren geeft echter iedereen, ook al is de ruimte beperkt, de mogelijkheid dieren te houden.

Wilt u een paar dieren voor de gezelligheid en het plezier in en om huis hebben? U bent dan een liefhebber. Of bent u van plan om jonge dieren te gaan fokken en met uw zelfgefokte dieren naar kleindiertentoon-stellingen te gaan? U wordt dan een fokker. Als u dieren fokt vragen al die jonge dieren veel meer ruimte aan hokken of rennen dan dat u alleen maar liefhebber bent. Hiermee moet u met uw mogelijkheden thuis rekening houden.

Binnen de kleindieren onderscheiden we drie hoofdgroepen:
* pelsdieren
* pluimvee
* sierduiven

Elke diergroep kent vele rassen en per ras vaak nog vele kleuren van de pels of het verenkleed. U hebt vele honderden keuzemogelijkheden. Er is voor iedereen wel een ras met een formaat, kleur en karakter naar keuze te vinden. Wanneer u gaat kiezen voor een bepaalde diergroep en één of meer rassen hebt u gevoelsmatig al wel een voorkeur.

De pelsdieren zijn vaak rustig van karakter, soms echte knuffeldieren en het verzorgen van deze dieren is voor de mens rustgevend. De keuze is groot: van de Vlaamse reus (7 kilo) tot een Dwerghamster (40 gram) met vele ‘rassen en maten’ daartussen.

De dieren met veren, het pluimvee, zijn beweeglijk, gezellig van aard en een aanwinst voor uw tuin. En niet te vergeten het dagelijkse verse eitje van de kippen. De siervogels leggen veel minder eieren, maar zij kregen niet voor niets hun naam: zij zijn een lust voor het oog. Er is een ruime keuze: van de reusachtige Jersey Giant (5,5 kilo) tot de Chinese dwergkwartel (50 gram).

Sierduiven zijn er te kust en te keur, honderden rassen die allemaal door de mens zijn gemaakt. Sierduiven imponeren door hun prachtige uiterlijk en brengen met hun gekoer sfeer in uw tuin. Uw keuze: de imposante King (900 gram) of de kleine Figurita (180 gram)? Maar daartussen is er ook nog een ruime keuze.

Tot slot: het is altijd de moeite en de tijd waard om een paar fokkers van uw gekozen ras te bezoeken. Hier krijgt u misschien wel de meest waardevolle informatie.

Indien u overweegt een dier aan te schaffen, bel dan even met onze secretaris Ben Makker (035) 531 13 32, wellicht kan hij u daarvoor verwijzen naar één van onze leden.

(bron KLN Nederland)